Brez dobre vsebine ne gre

Številni prodajalci ponujajo izvrstne izdelke ali edinstvene storitve, a kaj, ko tega ne znajo predstaviti obiskovalcem njihovih spletnih mest. Tako velika in uveljavljena kot majhna neznana podjetja denimo ne ločijo med ‘klasičnim’ in sodobnim spletnim trženjem. Svoje spletne strani zapolnijo z oglasi in napihnjenimi promocijskimi floskulami, namesto da bi obiskovalcem dali to, kar jih dejansko zanima – dobro vsebino.

Zato poglejmo 3 ključna pravila za prodajno spletno stran.

1. OGLAŠEVANJE NAJ NE IZGLEDA (ALI ZVENI) KOT OGLAŠEVANJE

Vaš cilj je, seveda, da kaj prodate in zato je izdelke ali storitve pač treba oglaševati. A oglasi naj ne bodo preveč na prvo žogo, če ne želite, da jih obiskovalci prezrejo.

Uporabniki spleta smo na vsakem koraku preplavljeni z oglasi, zato reklam ne ignoriramo samo zavestno, temveč smo razvili celo t.i. slepoto na oglase. Če je vaše spletno mesto torej obiskal nekdo z željo po dodatnih informacijah, mu nikar ne postrezite z oglasi. Izogibajte se oglaševalskemu, prodajalskemu jeziku. Naj izdelki govorijo zase! Predstavite jih v obliki testa, nasvetov za uporabo, pričevanj uporabnikov itd. Namesto, da v ospredje postavite vašo željo po prodaji, se postavite v obiskovalčeve čevlje in se osredotočite na njegovo potrebo po razumljivih in iskrenih informacijah. Besedila naj bodo jasno strukturirana, tako bo bralec bistvo dojel tudi, če bo stran preletel na hitro – kar je na spletu kar običajno.

2. SPLETNA STRAN NAJ IMA KORIST OZ. UPORABNO VREDNOST ZA OBISKOVALCA

Lastniki spletnih strani pogosto zapravijo veliko denarja za oglaševanje na iskalnikih, da na stran pripeljejo promet. In potem? Promet sam ne ustvarja dobička.

Da bi dosegli želen učinek (npr. nakup, prijava…), moramo ponuditi odgovor na obiskovalčev iskalni niz. To pomeni, da mora spletni uporabnik takoj po vstopu na stran najti rešitev na svoj problem oz. odgovor na svoje vprašanje.

Za to pa na razpolago nimate več kot nekaj milisekund, preden izgubite njegovo pozornost.

3. VZPOSTAVITE POVEZAVO Z OBISKOVALCEM

Tudi če ste prva dva koraka uspešno izpeljali, obstaja precejšnja verjetnost, da obiskovalec iz takih ali drugačnih razlogov nakupa ne bo izvedel takoj. Le redki ljudje so tako spontani! V tem primeru se bo riba snela s trnka in težko jo boste zopet našli v prostranem morju.

Izkušnje kažejo, da večina potrošnikov izdelkov na spletu ne kupi takoj, to velja še posebej za elektronske naprave in druge izdelke višje vrednosti, ki jih kupci pred nakupom radi izdatno raziščejo in primerjajo cene. Zato je ključno, da s temi potencialnimi kupci vzpostavite stik; morda zveni staromodno, a vprašajte jih za elektronski naslov! To je verjetno najbolj enostaven in v očeh uporabnika ‘nedolžen’ način, da vzpostavite trajnejši stik. Če želite obiskovalca prepričati, da vam zaupa svoj e-naslov, mu iskreno in na razumljiv način predstavite koristi, ki jih bo imel od tega in mu zagotovite vestno ravnanje z osebnimi podatki. Zaupanje je ključnega pomena.


Le podjetje, ki razume potrebe svojih kupcev in njihova pričakovanja, lahko izboljša zadovoljstvo spletnih obiskovalcev in kupcev, gradi večjo zvestobo kupcev, spletne obiskovalce pretvarja v kupce, spodbuja želene aktivnosti na spletnem mestu, vpliva na celoten nakupni proces in povečuje prodajo tako v spletnih kot v fizičnih trgovinah… 

 

Vir: BeX  media